Съвети към младите шофьори

Съвети към младите шофьори

След взимането на шофьорките изпити и получаването на шофьорската книжка е важно да запомните едно, а именно- карайте внимателно автомобила си! Ако сте си закупили нов автомобил е добре да не сядате да го управлявате веднага.

Ето и няколко съвета, като за начало:

  • на първо място се настането удобно в автомобила и настройте седалката по вашите параметри за удобство.
  • разгледайте внимателно интериора на колата и е добре да се научите да боравите с всички механизми.
  • намерете всички превключватели и се научете да работите с тях.

Това са дребни детайли, на които трябва да им се обърне много сериозно внимание, защото могат да доведат до разсейване и следователно неприятна злополука, която да застраши живота Ви.
Трябва да се научите да спазвате всички ограничения за скоростта- както ниски, така и високи. Преди да потеглите е добре да погледнете във всички огледала, за да се уверите, че тръгването ще е безпроблемно.
Ако претърпите някаква злополука, потърсете услугите на пътна помощ София без да се притеснявате!

С какво трябва да се съобразяват младите водачи?

Управлението на автомобил в населено място трябва да е с повишено внимание от ваша страна. ВИНАГИ пропускайте пешеходците (независимо деца, майки с деца или възрастни хора), защото те винаги са с предимство. Никога не се качвайте да управлявате автомобил с много мощен двигател. Мощните автомобили са доста опасни за неопитните шофьори и могат да доведат до ПТП. В началото управлявайте малък по мощност автомобил, а след натрупването на опит може да опитате с по-мощен.

шофиране в натоварена пътна обстановка
шофиране в натоварена пътна обстановка

В много от ситуациите шофирането е жизненоважно умение, което младите шофьори е добре да го придобият. При управление на автомобила, вие трябва да се съобразявате с останалите участници в движението и да предвиждате нещата предварително. Трябва да дадете възможност на останалите водачи да предвидят обстоятелствата. Познаването на закона и правилника за движение е в основата на безопасното шофиране!

Полезни съвети за младите шофьори при лошо време

  • когато времето е дъждовно или мъгливо е добре да не предприемате рискови изпреварвания.
  • управлявайте автомобила си внимателно и винаги в дясната лента (дясната лента на магистралата е за нормалното шофиране).
  • недейте да управлявате автомобила си по време на засилен снеговалеж.
  • при дъжно време го управлявайте само при крайни случаи
  • спазвайте по-голяма дистанция от необходимата, защото спирачния път също е по-голям от обикновено.
шофиране при неблагоприятни пътни условия
шофиране при неблагоприятни пътни условия

Опитвайте се да почувствате пътната обстановка и да усещате кога НЕ трябва да пътувате. Отговорността и управлението на автомобила, е важна задача, която се поема изцяло от водачите на моторни превозни средства. След време ще придобиете сигурност, увереност и ще поемете контрола върху автомобила си.

За вашите нужди:

Ако се нуждаете от помощ при правилния избор на кола, то вие може да потърсите помощ от фирма за избор на кола.
При лош избор на кола, вие може да потърсите фирма за изкупуване на коли.

Ако не сте сигурни в изправността на електрониката на колата е добре да потърсите специализирана фирма за компютърна автодиагностика.