Годишен технически преглед

Годишен технически преглед

Преминаването на такъв вид годишен преглед е задължително условие за всеки лек и товарен автомобил. Трябва да спазвате това условие, защото иначе ще ви бъдат наложени глоби. За леки автомобили и товарни автомобили важи правилото, че ако са над 10 години, то те трябва да преминават по 1 път на всеки 6 месеца. За автомобилите и камионите, които са под 10 годишна възраст важи правилото за веднъж годишно да се минава на годишен технически преглед.

Извършването на самия процес се прави от специалисти, които стриктно следят за състоянието на всички моторни средства, които постъпват на указаните места за такива прегледи. Накратко те отговарят за техническото състояние на вашия автомобил. Специалистите ще проверят щателно всички системи на вашето МПС. Главно се гледат и следят спирачната и светлинната система на автомобила.

Ако специалистите открият и установят повреди по електрическата система, които застрашават вашата и чуждата безопасност, то вие ще трябва да посетите авто електро сервиз, за да отстраните повредите.

Кои са документите, без които не може да преминете прегледа?

Прекомерната емисия на изгорелите газове е пример за дефект на автомобила, който не само че вреди на околните, но и вреди на вашия джоб. Това е така, защото разхода се увеличава. За да се отстрани такъв тип повреда е нужно да закарате колаа си на преглед в специализиран автосервиз.

Ето и документите, които трябва да носите със себе си:
  • голям и малък талон за първоначална регистрация на автомобила.
  • документ за платен годишен данък.
  • валидна гражданска отговорност на автомобила.
  • удостоверение за авто-газовата уредба на автомобила
  • документ за самоличност на водача (лична карта).
канал за ремонт на автомобили

За да се извърши техническия преглед е задължително присъствието на водача. През 2012 година е излязъл закон, който гласи, че автомобилът задължително трябва да премине през канала на пункта. Всеки пункт пък от своя страна е снабден с камери, които са свързани към Изпълнителната дирекция автомобилна администрация.

Годишен технически преглед

Управителят на всеки пункт за годишни технически прегледи е свободен да определя цената на предлаганата услуга, като цената е различна за леките и тежкотоварните автомобили. Стикера за годишен технически преглед се заплаща, както и себестойността на издаденото удостоверение. Времето което ще ви се отнеме за минаването на този преглед е не повече от 30 минутки. Ако не отделите тези 30 минутки, вие може да се сдобиете с „добра“ глоба, която да бръкне дълбоко в джоба Ви.

Ако вие извършите пътно транспортно произшествие и нямате годишен технически преглед на автомобила или камиона, то вашата застрахователна компания няма да ви изплати нанесените щети по автомобила (този закон е в сила, само когато вие сте виновен за случилото се). Отделно за вашите щети вие ще трябва да заплатите и щетите, които сте нанесли на другият автомобил или камион.
Също така няма да можете да използвате услугите на пътна помощ София, защото нямате стикер за ГТП.

Ако имате проблеми с електрониката на вашия автомобил, то вие може да потърсите провесионалните услуги на фирма предлагаща автодиагностика, за да сте сигурни, че няма да имате следващи проблеми с нея.